Наші послуги
WhatsApp, Telegram, Viber
+49-1579-2336838

Вступ до німецького ВНЗ

Сьогодні українці мають величезні шанси почати навчання в одному із 340 державних та приватних вищих навчальних закладів Німеччини. Тому ми підготували багато цікавої та корисної інформації яка, безумовно, стане у пригоді потенційним абітурієнтам.


Перший крок до омріяної європейської освіти

Список навчальних дисциплін в Німеччині достатньо широкий, приблизно 14,5 тисяч. З них 8700 є доступними для вивчення під час одержання першої вищої освіти. На даний момент в Німеччині близько 2–х мільйонів студентів, з них 250 тисяч – іноземці.

Для того щоб стати студентом німецького вишу, необхідно спочатку надати документи, що засвідчують необхідний рівень освіти. В Німеччині таким рівнем є Abitur (документ про закінчення гімназії). Іноземцю, який збирається вступати до німецького ВНЗ, необхідно надати порівнюваний документ. До абітуру німці прирівнюють рівень українських студентів, які мають атестат та закінчили щонайменше два курси вищого навчального закладу у себе на Батьківщині на денному відділенні, або три курси на вечірньому відділенні, або чотири заочно. Тому що німці дивляться не на рівень одержаних за роки навчання знань, а на кількість років, проведених в навчальних закладах.

Проте, абітур можна зробити і в Німеччині. Для цього необхідно вступити до Studierkolleg при будь якому університеті та закінчити його. Лише в тому випадку атестата буде достатньо, якщо школу закінчено з відзнакою. Решту беруть після двох семестрів. Зрозуміло, що для повноцінного навчання у Німеччині необхідно знати німецьку мову. Тому потенційним студентам можна спочатку приїхати до Німеччини та вчити мову.

Наявність абітура ще не гарантія вступу до німецького університету. В Німеччині при вступу до ВНЗ на деякі спеціальності діє Numerus Clausus – обмежувальна квота. Це означає, що існує мінімальний рівень середнього балу, який необхідно мати в абітурі.

Переваги німецьких вишів

Вступні іспити в Німеччині існують, але не завжди і не скрізь і не зовсім в тій формі до якої ми звикли. Знання німецької мови перевіряють або співбесідою або за пред’явленням сертифікату. Рівень німецької повинен бути не нижче В1 для Studierkolleg і С1 для ВНЗ, проте у кожного навчального закладу можуть бути і свої вимоги. Часто також вимагають відмінні знання англійської, підтверджені сертифікатом TOEFL.

Деякі виші перевіряють також рівень математичних здібностей, уміння робити логічні висновки, загальний рівень ерудиції. Такі перевірки проводять у вигляді тестування чи короткої співбесіди.
Буває так, що ніяких іспитів нема, а все вирішує лише середній бал абітура і черговість подачі заяви. Тому потрібно заздалегідь дізнаватися про правила прийому у той чи інший німецький виш і цілеспрямовано готуватися до вступу саме туди.

Порядок оформлення документів для вступу та облаштування майбутніх студентів

Відповідальна сходинка до початку навчання в Німеччині – оформлення документів. Як правило, це тривалий та складний процес. У кожному німецькому навчальному закладі свої правила, свій перелік документів, свої вимоги до оформлення. Усю необхідну інформацію можна отримати в секретаріаті навчального закладу, або,за наявності, в спеціальному відділі по прийому іноземців Akademisches Auslandsamt. Вимоги до вступу німців та іноземців можуть відрізнятися.

Під час прийому документів обов’язково виникнуть питання щодо джерел фінансування. Безпосередньо навчання коштує в середньому 500 євро в семестр, в залежності від землі розташування ВНЗ. Проживання в гуртожитку, за його наявності, коштує 100-150 євро на місяць. Приватне житло буде коштувати близько 250 євро на місяць. Харчування в студентських їдальнях доволі дешеве і в 10-15 євро на добу можна вкластися. Для студентів – іноземців, що не мають в Німеччині державної медичної страховки, є обов’язковим наявність приватної медичної страховки на весь термін навчання. Існують спеціальні тарифи, які коштують 60-80 євро на місяць.

Німецька влада вимагає, щоб на перший рік навчання у студента було щонайменше 670 євро на місяць. Причому гроші повинні знаходитися на спеціальному рахунку в німецькому банку, з якого можна знімати лише обмежену суму на місяць. Також існує можливість одержати гарантії на фінансування навчання від держави.

У разі згоди німецького вишу прийняти на навчання іноземного студента, йому надсилається відповідне повідомлення. Саме цей документ гарантує національну візу в Німеччину на 3 місяці, яку необхідно одержати, звернувшись до посольства. Ні в якому разі не можна виїжджати до Німеччини по туристичній візі, оскільки її не можна обміняти на студентську на місці і доведеться повертатися додому для оформлення «правильної» візи.

Після виїзду по національній візі студент повинен знайти житло, зареєструватися за місцем проживання у Німеччині, підтвердити наявність приватної медичної страховки а також відкрити рахунок в німецькому банку. Потім необхідно з’явитися у визначений час до вишу та отримати студентський квиток. Після чого необхідно буде звернутися до відомства у справах іноземців для одержання студентської візи. Вона видається максимум на 2 роки і може бути продовжена на цей же строк, і так до кінця навчання.

Перелік документів, які необхідно мати при собі:

  • Закордонний паспорт
  • Свідоцтво про народження
  • Багато фотографій «паспортного» формату
  • Посвідчення водія, за наявності ( краще одразу перевести на німецьку)
  • Документ, що засвідчує поточний рівень освіти
  • Підтвердження знання мови
  • Повідомлення про зарахування до німецького ВНЗ або про подачу документів на зарахування
  • Підтвердження фінансування навчання
  • Підтвердження наявності медичної страховки
  • Паспорт щеплень

Наші офіси

  • hannover logo

    Hannover

    Schützenallee, 1
    D-30519 Hannover

Підприємство

Години роботи

Пн-Чт: 9.00-17.00*
Пт: 9.00-15.00*

* за Берлінським часом (GMT+3)
Київський час мінус 1 година
(тобто коли в Києві 12 - в Німеччині тільки 11)