Наші послуги
WhatsApp, Telegram, Viber
+49-1579-2336838

Міграція в Німеччину без вищої освіти

Ми вже розглядали порядок міграції в Німеччину висококваліфікованого персоналу, на приклад програмістів, інженерів, лікарів тощо. А як бути представникам робочих спеціальностей, для яких вища освіта не потрібна? Чи є в них шляхи приїзду на німецькі землі?

Саме тому ми вирішили розповісти Вам про всі існуючі можливості для приїзду в Німеччину некваліфікованого персоналу. Мова піде про ті можливості , які пов’язані з роботою чи її пошуком.

Блакитна Карта для осіб без вищої освіти

Спочатку звернемося до можливості одержання Блакитної Карти. В законі про перебування іноземців є пункт, в якому зазначено, що окрім осіб із вищою освітою, цю візу можуть отримати також ті, хто можуть довести наявність щонайменше п’ятирічного досвіду роботи, який вимагає порівнювану з вищою освітою кваліфікацію. Тобто, якщо особа, яка не має диплому, п’ять років пропрацювала на посаді програміста і має докази цього (наприклад, трудова угода з вказаною посадою «програміст», запис в трудовій, можливо відгук з місця роботи) то вона також може претендувати на отримання Блакитної Карти.

Треба мати на увазі ще один пункт того самого закону, який говорить, що у видачі візи можуть відмовити, у випадку, якщо факт прийняття на роботу іноземця якимось чином нашкодить поточній ситуації на ринку праці. Таким чином німці захищають своїх безробітних від конкуренції з приїжджими. Існує навіть перелік районів в Німеччині, де найм іноземця із третіх країн неможливий взагалі, так як там частина безробітних на 30% перевищує середній рівень безробіття в країні.

Крім того, в законі сказано про те, що при видачі візи в цьому випадку можуть бути накладені обмеження на робочу спеціальність або навіть місце роботи. Наприклад, якщо у особи є 5 років досвіду роботи програмістом, то це означає що він може шукати вакансію лише в сфері ІТ, а працювати менеджером йому не дозволять. Також часто візу прив’язують до конкретної фірми, з якою укладають трудовий договір. У випадку зміни місця роботи така віза закінчується через 3 місяці. За цей строк необхідно знайти іншу роботу, інакше візу анулюють.

Міграція із середньою освітою

Тепер розглянемо той випадок, коли немає вищої освіти і досвід висококваліфікованої роботи також відсутній. З 1 – го липня 2013 – го року з’явилась можливість для робочої міграції в Німеччину навіть в цьому випадку. Справа в тому, що саме з цього часу набув чинності новий порядок прийому на роботу (Beschaftigungsverordnung). Його принципова відмінність від попередньої версії 2005 – го року полягає в тому, що тепер ринок праці відкривається для професій, навчання яким обмежується середньою освітою.

Ці професії наведені в спеціальному переліку від біржі праці (Positivliste), який оновлюється щопівроку. На даний момент загальний перелік галузей, у яких мігранти із середньою освітою отримали шанс знайти роботу, виглядає приблизно так (ми обєднали категорії):

  • Мехатроніка
  • Автоматизована система управління технологічним процессом
  • Електромонтаж у галузі будівництва і техніки
  • Техніки – спеціалісти в комунальній інфраструктурі (у тому числі сантехніки, установники
  • кондиціонерів чи обігрівачів)
  • Спеціалісти у галузі охолодження
  • Покрівельники
  • Залізничники
  • Середній медичний персонал, асистенти лікарів
  • Догляд за похилими людьми

Цей перелік не означає, що будуть видавати візи усім підряд. Головною умовою є наявність професійної середньої освіти, яка може бути визнана в Німеччині. Перевіркою освіти займається ZAB, тобто, та ж структура, яка відповідає за перевірку іноземних дипломів про вищу освіту . Процес тепер повинен виглядати приблизно наступним чином:

Іноземець шукає роботу на сайті німецької біржі праці. Лише вакансії звідти можуть взагалі бути розглянуті з точки зору можливості найму працівника із третіх країн.
Укладається трудовий контракт.
Проводиться перевірка освіти потенційного працівника через ZAB (це можна зробити заздалегідь).

Якщо освіта відповідає німецькій, то можна звертатися в посольство і отримувати національну візу.
По приїзду в Німеччину, якщо освіту повністю підтверджено, працівник звертається до відомства у справах іноземців і отримує робочу візу. Якщо ж освіту визнано, але не підтверджено, наприклад, у випадку регульованих професій, тоді необхідно буде довчитися і скласти державний екзамен. Скоріш за все, це буде відбуватися паралельно роботі, оскільки німецька середня освіта зазвичай отримується під час практичної діяльності, але за меншу зарплатню.

Як шукати роботу в Німеччині ми описали в окремій статті. Якщо вже є будь – які зв’язки з потенційними роботодавцями, то буде простіще. Роботодавець може заздалегідь звернутися на біржу праці з проханням видати дозвіл на найм іноземця. Це може бути як конкретна людина, так і просто опис вакансії. Якщо біржа праці вирішить, що іноземець може бути прийнятий на роботу, то роботодавець отримає відповідний документ. Цей документ треба передати до посольства, і тоді візу можна буде отримати набагато раніше.

Наші офіси

  • hannover logo

    Hannover

    Schützenallee, 1
    D-30519 Hannover

Підприємство

Години роботи

Пн-Чт: 9.00-17.00*
Пт: 9.00-15.00*

* за Берлінським часом (GMT+3)
Київський час мінус 1 година
(тобто коли в Києві 12 - в Німеччині тільки 11)