Наші послуги
WhatsApp, Telegram, Viber
+49-1579-2336838

Як іноземцю отримати громадянство Німеччини?

Для багатьох іноземців отримання громадянства Німеччини є дуже бажаним. Ця країна розташовується в економічному і географічному центрах Європи та має одну з найрозвиненіших інфраструктур у світі. Тому в Федеративній республіці вигідно не лише проживати, а й успішно вести власний бізнес.

Умови отримання громадянства ФРН

Німецькі закони дуже вимогливі в питаннях отримання громадянства країни. Дуже багато іммігрантів, котрі живуть в цій республіці, мають лише посвідку на постійне проживання на території країни.

Щоб отримати статус громадянина Німеччини, іноземцю потрібно прожити на території країни не менше 8 років, а також виконати цілий ряд вимог, серед яких:

  • відмова від паспорту держави, до громадян якої належить заявник. Законодавство Федеративної республіки забороняє наявність двох громадянств одночасно;
  • вивчення німецької мови на досконалому рівні. При цьому наявність сертифікату про мовні знання є обов’язковою;
  • відсутність проблем з законом, а також судимостей;
  • наявність житлової площі (орендована чи власна квартира, будинок).

Для надання іноземцю німецького громадянства є багато шляхів, котрі також мають визначені вимоги. Найбільш простими є:

  • імміграція в ФРН по єврейській лінії. В цьому випадку потрібно документально довести, що заявник належить до іудейського віросповідання та має єврейське коріння;
  • ведення бізнесу в країні. Для отримання паспорту Федеративної республіки потрібно здати практично всю установчу документацію підприємства та довести власну спроможність сплачувати мита та податки;
  • шлюб з німецьким громадянином. Стосунки між чоловіком та дружиною повинні тривати не менше двох років, а проживання заявника в Німеччині бути довшим за трирічний термін. При виявлені ознак фіктивного шлюбу іноземця можуть позбавити посвідки на постійне проживання в країні.

У більшості випадків повний список документації можна отримати в муніципальних місцевих органах. Це обумовлено тим, що кожен регіон вимагає, окрім основних, наявність додаткових документів.

Для дітей отримати громадянство Федеративної республіки є можливим за таких умов, як:

  • проживання одного з батьків на території Німеччини протягом 8 років на всіх законних підставах;
  • народження дитини в цій країні за наявності у батьків довгострокової посвідки на проживання;
  • наявність громадянства ФРН у одного з батьків.

Багато людей помилково вважають, що народжена в Німеччині дитина автоматично стає громадянином країни. Це хибна думка, адже має бути виконана одна з умов, котрі зазначені вище.

Вартість отримання громадянства Німеччини

Статус громадянина Федеративної республіки коштуватиме для іноземця 255 євро. При цьому, якщо планується натуралізація для дітей, додатково потрібно витратити 51 євро на кожну особу.

Але ці всі витрати не є остаточними. Знання мови повинні бути сертифікованими в обов’язковому порядку через проходження спеціалізованих тестів. Вартість однієї здачі тесту – 150 євро. Також іноземцю потрібно скласти іспит на знання:

  • державного устрою країни;
  • суспільно-політичної позиції;
  • традиції та основних цінностей німецької нації тощо.

Подібне екзаменування коштуватиме 25 євро.
Щоб отримати позитивне рішення про надання німецького громадянства, дуже важливо офіційно довести спроможність іноземця прожити на території країни без державної підтримки. Законодавство Німеччини передбачає багато соціальних програм для підтримки своїх громадян. Але влада республіки хоче бути впевненою в тому, що людина може самостійно себе забезпечувати.

Наші офіси

  • hannover logo

    Hannover

    Schützenallee, 1
    D-30519 Hannover

Підприємство

Години роботи

Пн-Чт: 9.00-17.00*
Пт: 9.00-15.00*

* за Берлінським часом (GMT+3)
Київський час мінус 1 година
(тобто коли в Києві 12 - в Німеччині тільки 11)