Наші послуги
Мобільний, Telegram
+49-179-4499892

Процедура отримання громадянства Німеччини

З чого почати?

Починається процедура отримання громадянства з подачі відповідної заяви. На законодавчому рівні форма такого документа не передбачена, але місцеві чиновники встановлюють її самостійно. Потрібно лише взяти бланк заяви в своєму Ausländeramt (місцевий орган у справах іноземців). Кожному члену родини необхідно подавати заяву самостійно, дітям також окремими бланком від імені одного з батьків.

Відповідно законодавства, мито на одержання громадянства Німеччини складає 255 євро для дорослого (від 16-ти років) або 51 євро на дитину. Якщо дітей багато, то можна отримати суттєву знижку. Також можуть зменшити мито для малозабезпечених здобувачів. У підсумку, конкретний розмір мита встановлює місцевий чиновник.

Умови, забезпечуючи одержання громадянства

Далі, для того щоб заяву на отримання німецького громадянства розглянули, необхідно виконати певні умови. Головне – на момент подачі заяви здобувач повинен мати візу на проживання в Німеччині, бажано безстрокову. У випадку, якщо строк дії візи обмежений, можуть діяти будь які інші умови, які краще уточнити на місці.

8 років проживання

Як правило, всі хто прожив у Німеччині більше 8–ми років, таку візу повинні вже мати. 8 років – це також одна із умов. Мається на увазі лише легальне та безперервне проживання на території Німеччини.

Достатній рівень доходів

Наступна умова: здобувач громадянства повинен мати достатній рівень доходів, не отримувати соціальну допомогу чи допомогу на випадок безробіття. Тобто, або особа повинна працювати, або її повинні забезпечувати чоловік, дружина чи батьки.

Проте, можливі й виключення, все розглядається в індивідуальному порядку. Якщо здобувача звільнили з роботи, але він активно шукає іншу та може це довести – розглянуть і його заяву. Також є поблажки з цього приводу для батьків-одиночок, студентів та інвалідів.

Знання мови

Зрозуміло, що німцю необхідно досконало знати німецьку мову. До заяви доведеться додати будь який доказ цьому. Це може бути свідоцтво про закінчення німецького навчального закладу, де викладання проводилося німецькою мовою, або ж сертифікат про знання мови. Сертифікат можна отримати в народній школі (Volkshochschule), для цього необхідно скласти тест мінімум на рівень «В1». Тест коштує 150 євро.

Якщо знань мови недостатньо, то варто відвідати курси німецької. Можна вивчати мову в рамках загального інтернаціонального курсу для іноземців, який частково фінансується державою. Можна вивчати мову до конкретного рівня, так швидше, але дорожче. Взагалі, тут кожен повинен вибирати оптимальний для себе варіант. Головне – скласти тест і отримати сертифікат.

Відсутність правопорушень

Та попри ідеальні знання німецької та життєвих устроїв бюргерів, дуже важливим є дотримання законодавства та недопущення будь яких правопорушень за період проживання в Німеччині. Слід уникати крупних штрафів, порушень правил дорожнього руху тощо.

Знайомство з Конституцією

Далі майбутній громадянин зобов’язаний підписати папери, що він ознайомлений та згоден з демократичними принципами життєвого устрою та конституції Німеччини. Права людини, свобода слова і волевиявлення – все це не повинно розбігатися з поняттями здобувача. Також він повинен підтвердити, що він не є екстремістом чи членом терористичних організацій.

Відмова від попереднього громадянства

І нарешті, остання умова – відмова від попереднього громадянства. Після розгляду заяви, у разі позитивного рішення здобувачу видадуть документ, що гарантує отримання громадянства Німеччини на умовах відмови від попереднього громадянства. Строк дії документа 2 роки, і може бути продовжений щонайменше ще на такий же термін. Після надання доказів про припинення попереднього громадянства, одразу можна переходити до оформлення паспорту.

Наші офіси

  • hannover logo

    Business Mission GmbH

    Loccumer Straße 55
    30519 Hannover
  • besgraniz-office

Підприємство

Години роботи

Пн-Чт: 9.00-16.00*
Пт: 9.00-13.00*

* за Берлінським часом (GMT+3)
Київський час мінус 1 година
(тобто коли в Києві 12 - в Німеччині тільки 11)